Home Profile Latest Productions Work in Progress Film & Video Library Picture Gallery Book Library Awards Contact


  Rebelse Stad / Rebellious City

Documentaire van 85 minuten over de Provobeweging en de stad Amsterdam in de jaren zestig.
A feature length documentary about the Provo movement and the city of Amsterdam in the sixties.
A film by Willy Lindwer
Produced by Doc.Eye Film Amsterdam

In mei 2015 is het vijftig jaar geleden dat de Provobeweging Amsterdam op stelten zette met hun 'lieve(r)evolutie'. Hoe een klein en enthousiast groepje jonge mensen een spraakmagende beweging wist te genereren. Welke gevoelige snaar wisten ze te raken en hoe konden ze zoveel weerklank uitlokken? Het was één van de meest tumultueuze perioden in de naoorlogse Nederlandse geschiedenis. In Nederland werd met verbazing en ontzetting naar de toestanden in Amsterdam gekeken. Happenings die wekelijks uit de hand liepen, rellen tegen het koningshuis, een burgemeester en een hoofdcommissaris die werden ontslagen. En daar tussendoor vreemdsoortige verschijningen, ludieke alternatieven voor allerlei maatschappelijke problemen en respectabele personen en instellingen die van de ene op de andere dag werden 'omgeturnd'. Wat was er aan de hand in Amsterdam?

Maar niet alleen in Nederland was men verrast. Tot ver over de landsgrenzen zag men hoe de stad ontwaakte uit een sluimertoestand, waar ze sinds de hoogtijdagen van de Gouden Eeuw in verzeild was geraakt. Met een paar welgemikte provocaties bracht de Provobeweging Amsterdam internationaal weer in de aandacht. Na de oorlog dacht een jonge talentvolle generatie er alleen maar aan hoe de stad zo snel mogelijk te verlaten; Karel Appel, Remco Campert, Simon Vinkenoog, Lucebert, en met hen vele anderen weken ze uit naar het buitenland. Maar vanaf midden jaren 60 werden de rollen omgekeerd: Amsterdam groeide in luttele tijd uit tot een internationaal trekpleister en een jongerenmetropool. Van over de hele wereld kwamen men naar Magisch Centrum Amsterdam.

De jaren 60 van de vorige eeuw liggen nu een halve eeuw achter ons, maar tot op de dag van vandaag heeft Amsterdam zijn speciale aantrekkingskracht en profiteert de stad van haar imago als de stad waar vrijwel alles kan. Wat is er toentertijd gebeurd in Amsterdam? Hoe kon Provo in de korte periode van haar bestaan (1965-1967) voorzoveel tumult zorgen? Provo gaf het startsein voor de opkomst van allerlei stromingen en bewegingen die jarenlang de toon zouden zetten: studentenprotest, seksuele revolutie, homo en vrouwenemancipatie, de milieubeweging, de vredesbeweging, de kraakbeweging etc.

Ondanks het feit dat de omwentelingen in de jaren zestig alom erkend worden als ingrijpende gebeurtenissen die tot op de dag van vandaag hun sporen in het Nederlandse sociale, culturele en politieke klimaat hebben nagelaten, is er nog nooit specifiek een documentaire gewijd aan de beweging die in de loop van de tijd is uitgegroeid tot het symbool van zijn tijd, Provo. De film Rebelse Stad beoogt het verhaal vertellen.Provo Provo Provo Provo Provo Provo


The Black Story

Live and death in Ukraine, the unknown story of the fate of Jewish and non-Jewish Ukrainians during WWII
a Dutch, Ukrainian co-production
a feature length documentary of 90 minutes, filmed in Ukraine, Moscow and Israel
Story and text copyright © 2013 by Willy Lindwer

Filmmaker Willy Lindwer has its roots in Ukraine, he lost most of his family in 1942 in Delatyn, a village in West-Ukraine and he wants to discover what happenend to his grandmother and the other family members. In the wider picture Lindwer will search for testimonies in Ukraine of the last eyewitnesses, both Ukrainian and Jewish. Between 1933 and 1945 approximately 5 million Ukrainians and 1 million Jews were killed during the Holodomor "Extermination by hunger" in these 'bloodlands' of Ukraine and by the Nazi's . The film will also include newly found archive materials, filmed during the war. The team will travel throughout Ukraine for 6 weeks and film the untold stories. The film will follow the story of the famous Ukrainian/Soviet writer Vasili Grossman, who joined the Red Army and reported for his newspaper what he saw. War veterans from the Red Army who fought in Ukraine will be traced, they will be included in the story.

In the film Willy Lindwer will travel through Ukraine with a team, to discover the true story, interviews with the very last eywitnesses, in search of the murderers, the Ukrainian Police-helpers, as well as the Ukrainian survivors of Stalin.The Black Story The Black Story The Black Story The Black Story


Contact Information - Search - Sitemap - Webmaster

Last update: 03-11-2013
Copyright © AVA Productions BV/AVA-Dateline Productions BV/Terra Film Productions Ltd., All Rights Reserved